het Romeinse leger was groot sterk en machtig. Daarom wonnen ze ook bijna alle gevechten.Het Romeinse leger (exercitus Romanus) zorgde deels voor de uitbreiding van de macht van Rome tot een wereldrijk. Het was dan ook superieur in die tijd. Dat is te danken aan de bewapening, discipline, technieken en tactieken.
![](https://primary.jwwb.nl/public/m/i/v/temp-vctctejrntxjrcwcsdms/220px-Katapult.jpg)
![](https://primary.jwwb.nl/public/m/i/v/temp-vctctejrntxjrcwcsdms/7fpxey/romeinen3.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=298%2C163%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=283&height=155)
![](https://primary.jwwb.nl/public/m/i/v/temp-vctctejrntxjrcwcsdms/jmrctf/romeins-leger-urbs-romanalarge.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=450%2C301%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=283&height=189)
Het Romeinse leger was het eerste leger dat samen werkten. Daarom waren ze zo machtig.
Onder de legendarische eerste koning van Rome Romulus, bestond de Romeinse maatschappij uit gentes, die in 80 curiae en drie tribi waren opgedeeld. Uit deze tribi werden 8000 pedites (infanterie) en 800 celeres (cavalerie) van aan hun gens gebonden mannen geselecteerd. De decimale indeling schijnt toen al te hebben bestaan, namelijk één cavalerie-eenheid per 10 infanterie-eenheden. Wel was er maar een legioen; het legioen was eigenlijk gewoon het hele leger. Oorspronkelijk bestond het Romeinse leger uit boeren, pas later werd er een beroepsleger gevormd. De reden daarvoor was dat bij afwezigheid van de man de boerderij vaak verliep. De gezinnen trokken vervolgens naar de steden, ze werden proletariërs genoemd. De invoering van een beroepsleger was bedoeld om te voorkomen dat er nog meer proletariërs kwamen. Beroepssoldaten waren ook een stuk effectiever doordat ze meer opleiding en training kregen.
De Romeinen hadden natuurlijk ook wapens. die wapens waren heel goed vergeleken met andere wapens.
Maak jouw eigen website met JouwWeb